Ondernemers denken liever niet na over het beëindigen van hun onderneming, en dat is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het proces van bedrijfsbeëindiging, omdat dit afhankelijk is van de financiële situatie van de onderneming.
Er zijn grofweg drie mogelijke scenario’s:
- Er zijn meer baten dan schulden;
- Er zijn meer schulden dan baten;
- Er zijn geen baten, maar mogelijk wel schulden.
Meer baten dan schulden: vereffening
Wanneer de B.V. meer baten heeft dan schulden, moet het vermogen van de B.V. worden vereffend. De aandeelhouders besluiten om de B.V. te ontbinden en wijzen een vereffenaar aan, meestal de bestuurder. De vereffenaar maakt het vermogen van de B.V. te gelde en betaalt de schuldeisers. Zodra dit is afgerond, legt de vereffenaar rekening en verantwoording af. Bij een overschot stelt de vereffenaar een plan van verdeling op, waarin de omvang en samenstelling van het resterende vermogen inzichtelijk worden gemaakt.
De rekening en verantwoording worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De deponering moet worden aangekondigd in een landelijk dagblad, zodat schuldeisers op de hoogte zijn van de vereffening. Gedurende twee maanden moeten deze documenten toegankelijk zijn voor belanghebbenden, zoals schuldeisers.
Als schuldeisers het niet eens zijn met de rekening en verantwoording of het verdelingsplan, kunnen zij binnen deze twee maanden verzet aantekenen. Als er geen verzet wordt aangetekend, kan de vereffenaar overgaan tot verdeling en uitkering volgens het plan van verdeling. Na de vereffening houdt de B.V. op te bestaan.
Meer schulden dan baten: (liquidatie)akkoord
Wanneer de B.V. meer schulden dan baten heeft, dreigt het risico van een faillissement. Hoewel een faillissement soms gecontroleerd kan verlopen, verliest de ondernemer hierbij wel de controle over de B.V., die dan bij de curator komt te liggen. Daarom kan het verstandiger zijn om een (liquidatie)akkoord aan te bieden aan de schuldeisers van de B.V., waarmee een faillissement kan worden vermeden.
Bij een (liquidatie)akkoord wordt aan de schuldeisers een percentage van hun vordering aangeboden in ruil voor finale kwijtschelding. Dit betekent dat de schuldeisers, na ontvangst van het overeengekomen bedrag, geen aanspraak meer kunnen maken op de rest van hun vordering. Voor schuldeisers kan dit aantrekkelijk zijn, omdat zij vaak meer ontvangen dan in een faillissementsscenario. Na uitvoering van het (liquidatie)akkoord kan de B.V. door middel van een aandeelhoudersbesluit worden ontbonden, waarna deze direct ophoudt te bestaan.
Geen baten, wel schulden: turboliquidatie
Wanneer de B.V. geen baten meer heeft, maar mogelijk nog wel schulden, kan worden gekozen voor een turboliquidatie. Turboliquidatie is met name geschikt voor ‘sluimerende’ of ‘lege’ B.V.’s die moeten worden ontbonden. Het is hierbij belangrijk dat de B.V. over geen enkele (potentiële) bate meer beschikt. Indien de B.V. nog wel over een of meer baten beschikt, moet vereffening (zoals hiervoor besproken) plaatsvinden.
Ook hier besluiten de aandeelhouders om de B.V. te ontbinden, echter er volgt geen vereffening. De bestuurder deponeert een balans en een staat van baten en lasten, een schriftelijke opgave van reden voor het ontbreken van baten op tijdstip van ontbinding en de ontbrekende jaarrekeningen. Nadien informeert hij de schuldeisers dat de stukken ter inzage liggen bij de kamer van koophandel en op zijn bedrijfslocatie.
Voornemen tot bedrijfsbeëindiging?
Het beëindigen van uw onderneming is niet enkel een financiële of juridische kwestie; het is een combinatie van beide. Overweegt u de beëindiging van uw bedrijf? Laat u dan goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op via ondernemen@jurato.nl of bel naar 0318-860323.