Heeft u te maken met ingebrekestelling? Een goed begin is het halve werk!

Knowledge

Als ondernemer komt u regelmatig in situaties waarin u afhankelijk bent van anderen: klanten, leveranciers of partners. Wat doet u als een van deze partijen een afspraak niet nakomt? Vaak is het noodzakelijk om een ingebrekestelling te sturen. In deze blog leggen we uit wat een ingebrekestelling precies is, aan welke wettelijke eisen deze moet voldoen, en waarom het cruciaal is om tijdig actie te ondernemen.

Wat is een ingebrekestelling?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarin je een andere partij formeel verzoekt om binnen een redelijke termijn alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Hierbij kan worden gedacht aan een klant die een factuur niet betaalt, of een leverancier die te laat levert. In veel gevallen is het sturen van een ingebrekestelling een vereiste stap voordat u verdere juridische maatregelen kunt treffen, zoals het vorderen van schadevergoeding.

De wettelijke eisen van een ingebrekestelling

Een rechtsgeldige ingebrekestelling moet aan de volgende eisen voldoen:

Waarom is een ingebrekestelling belangrijk?

Een ingebrekestelling is vaak het startpunt voor het afdwingen van rechten. De schuldenaar moet in verzuim zijn voordat schadevergoeding kan worden gevorderd. Dit verzuim ontstaat in veel gevallen pas na het sturen van een ingebrekestelling.

Daarnaast heeft tijdig versturen van een ingebrekestelling ook andere voordelen. Zo kan het conflicten voorkomen. De wederpartij krijgt een laatste kans om het ontstane probleem op te lossen zonder dat juridische escalatie nodig is. Een ingebrekestelling dient als schriftelijk bewijs dat u de andere partij hebt gewaarschuwd en hebt gevraagd alsnog te presteren. Tot slot kan het kosten beperken. Door tijdig in actie te komen, kunt u escalatie en extra juridische kosten vaak voorkomen.

Tips voor u als ondernemer

Zorg ervoor dat u ingebrekestellingen altijd schriftelijk verstuurt en bewaar kopieën als bewijs. Stel heldere termijnen en wees concreet in uw communicatie. Vraag indien nodig juridisch advies om te garanderen dat uw ingebrekestelling voldoet aan de wettelijke eisen. Een goed begin is namelijk het halve werk!

Neem contact met ons op


Heeft u te maken met een ingebrekestelling of wilt u zelf iemand in gebreke stellen, neem dan contact op met een van onze specialisten door te mailen naar ondernemen@jurato.nl of maak een afspraak via 085 -160 29 00.