Knowledge

Het gooien van een slagroomspuitbus leidt tot ontslag op staande voet.

Het gooien van een slagroomspuitbus leidt tot ontslag op staande voet.

Knowledge

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Uitspraak

De rechter heeft eind vorige maand een vonnis gewezen naar aanleiding van een kok die een volle metalen slagroomspuitbus naar een collega heeft gegooid. [1] De Amsterdamse coffeeshop waar hij werkte, had een uitgebreide menukaart. Bij het verzoek van een collega of de kok een tosti wilde maken, ontstond er een woordenwisseling. De kok gooide de volle spuitbus door de keuken en raakte twee collega’s, met een afgebroken tand, gezwollen mond en hoofdwond als gevolg. De kok is vervolgens door zijn werkgever op staande voet ontslagen.

Ontslag op staande voet

De vraag die de rechter moest beantwoorden was of het incident een dringende reden is voor ontslag op staande voet. Daarbij dient de rechter onder meer te kijken naar de aard en ernst van de redenen om tot ontslag over te gaan. Maar ook naar de duur en aard van de arbeidsovereenkomst, de persoonlijke omstandigheden en gevolgen van het ontslag voor de kok.

Verweer

De kok geeft aan dat de collega hem heeft uitgelokt, onder meer door belediging van zijn moeder. Ook kampte hij met gezondheidsklachten. Zijn ziekmeldingen werden door de werkgever niet geaccepteerd waardoor hij toch moest komen werken.

Hij ontkent ook dat hij de spuitbus in de richting van zijn collega’s heeft gegooid. Het was geen doelbewuste gerichte actie maar een emotionele uiting van frustratie.

Gerichte actie

Uit de verklaring van de collega blijkt echter dat de kok wel gericht zou hebben gegooid. Nu de kok niet aanwezig was bij de zitting van de rechtbank, heeft hij geen nadere toelichting kunnen geven op zijn standpunt. De rechter gaat derhalve uit van de juistheid van de verklaring van de collega. Daarmee staat voor de rechtbank vast dat de kok de spuitbus gericht heeft gegooid.

Een volle metalen spuitbus weegt zo’n 2 kilo. De kok zou dit – uit hoofde van zijn functie – moeten weten. Door het gooien van de spuitbus in de richting van zijn collega’s heeft hij op de koop toegekomen dat zijn collega’s zouden worden geraakt en letsel zouden oplopen. Deze handeling rechtvaardigt ontslag op staande voet.

De andere verweren van de kok, te weten zijn fysieke gesteldheid en het beledigen van zijn moeder, zijn onvoldoende om te rechtvaardigen dat hij de spuitbus naar zijn collega’s heeft gegooid. Daarvoor is het letsel van de betrokkenen is ernstig.

Vragen over ontslag (op staande voet)?

Er komt zeker wat kijken bij ontslag op staande voet. Heeft u vragen over de wettelijke regels of wenst u concreet advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

[1] Bekijk[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]