Knowledge

Pandeigenaren en verhuurders let op instortingsgevaar door hevige sneeuwval en opeenhoping van water

Pandeigenaren en verhuurders let op instortingsgevaar door hevige sneeuwval en opeenhoping van water

Knowledge

Sinds wanneer heeft het in deze mate zo gesneeuwd? Dat was op 25 november 2005. Toen zijn er in Nederland vele gebouwen ingestort als gevolg van een dik pak sneeuw. Destijds is uit onderzoek gebleken dat de combinatie van water op het dak dat bleef liggen, als gevolg van een verstopte hemelwaterafvoer, bevroor en daar bovenop een pak sneeuw met hoog gewicht de oorzaak was van de vele instortingen.

 

Deze situatie heeft er destijds toe geleid dat door de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht een Handreiking genaamd Draaiboek weeralarm bouwveiligheid heeft ontwikkeld. Deze handreiking richt zich niet alleen op zware sneeuwval maar ook op andere extreme weersomstandigheden. Hoewel de handreiking in 2009 nog uit de kast is gehaald toen er ook sprake was van sneeuwval in Nederland (niet zo extreem als in 2005) is het qua verwijzing naar regelgeving niet meer actueel. Maar het doel van de handreiking is nog steeds hetzelfde: voorkom dat je moet gaan puin ruimen.

Door de hevige sneeuwval van gisteren, maar ook het weer dat ons nog te wachten staat, hebben ons al vele geluiden bereikt van op instorting staande gebouwen maar ook reeds ingestorte gebouwen.

Hierbij willen wij jullie als pandeigenaren en ook de verhuurders van deze panden waarschuwen voor het risico op instorting als gevolg van het weer van gisteren maar ook de weersverwachting van de komende dagen. Check de daken van jullie panden en de hemelwaterafvoeren. Zorg ervoor dat er niet te veel water op het dak staat. Voorkom dat sneeuw zich te veel ophoogt. Dit komt ook vaak voor rondom zonnepanelen op het dak.

Met andere woorden: voorkom dat het water op het dak gaat bevriezen in combinatie met een dik pak sneeuw want dan zorgt het gewicht ervoor dat de kans bestaat dat de constructie van het pand het begeeft. Voor meer informatie kijk ook eens in de Handreiking.

Maar ook in deze tijd van Corona zien we veel tijdelijke overkappingen bij bijvoorbeeld horecagelegenheden om vanuit deze overkapping de bestellingen aan hun klanten te geven. Wees ook hier alert op instortingsgevaar.