Knowledge

Liegen op een sollicitatie?!

Liegen op een sollicitatie?!

Knowledge

Iedereen vertelt weleens een leugen. Soms een leugen “voor eigen bestwil” en soms een leugen met grotere gevolgen dan in eerste instantie voorzien. Maar hoe zit dit nou als een sollicitant liegt tijdens de sollicitatie? Komt diegene daar dan gewoon mee weg? En wat is ertegen te doen?

Helaas komt het soms voor dat een sollicitant zich anders voorspiegeld dan werkelijk het geval is. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het bluffen over de beheersing van Excel, maar het kan ook grote dingen betreffen. Denk hierbij aan het verzwijgen van een ziekte dat de (toekomstig) medewerker belemmerd in het uitvoeren van de werkzaamheden of de falsificatie van diploma’s.

Als werkgever moet je letten op welke vragen je stelt aan de sollicitant. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om te vragen naar medische gegevens en of de sollicitant gevaccineerd is tegen het coronavirus. Het kan wel baten om te kijken naar referenties die op het cv van de sollicitant staan. Deze zou je kunnen nabellen en kunnen vragen naar de werkzaamheden van de sollicitant. Let wel dat het niet toegestaan is om als werkgever zonder toestemming van de sollicitant te bellen naar ex-werkgevers. Ook is het handig om in het achterhoofd te houden dat er altijd een kans bestaat dat een oud-werkgever van de sollicitant niet altijd eerlijk kan zijn.

Wanneer je er als werkgever uiteindelijk achter komt dat een nieuwe werknemer tijdens de sollicitatie een diploma of certificaat heeft vervalst, kan dat resulteren in ontslag. Dit blijkt uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad waarbij een werknemer gelogen had over de werkervaring en allerlei gevolgde opleidingen. Om dit voor te zijn mag je als werkgever vragen naar een digitaal of papieren uittreksel van de diploma’s en certificaten. Dit is op te vragen door de sollicitant bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).