Knowledge

Liveblog: juridische gevolgen van het coronavirus

Liveblog: juridische gevolgen van het coronavirus

Knowledge
De bedrijfsjuristen van Jurato houden je middels onderstaand liveblog op de hoogte van de juridische gevolgen van het coronavirus. Daarnaast kun je vrijblijvend contact opnemen met onze bedrijfsjuristen voor dringende vragen omtrent dit onderwerp.

Juridische aspecten coronavirus (18): overmacht of onvoorziene omstandigheden?

Al eerder schreven wij een blog over de impact van het coronavirus (beter gezegd: de coronamaatregelen) bij commerciële contracten en algemene voorwaarden. Inmiddels zijn er diverse uitspraken gepubliceerd waarbij rechters oordelen of de coronamaatregelen zijn aan te merken als overmachtssituaties of onvoorziene omstandigheden. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (15): de Tweede Kamer heeft de WHOA aangenomen

Datum: 4 juni 2020

 

Ook de komende periode krijgen ondernemers financiële ondersteuning voor de impact van het coronavirus. In deze blog bespreken we de belangrijkste wijzigingen die het nieuwe Noodpakket 2.0 met zich meebrengt, waaronder aanpassingen op bestaande regelingen en de introductie van een nieuwe regeling. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (13): corona-ontslag: speciale ontslagregels?

Meerdere nieuwsberichten hebben het al aangekondigd: steeds meer bedrijven hebben te kampen met omzetdaling en daardoor werkvermindering. De financiële gevolgen zijn zuur en noodzaken ondernemers tot reorganisatie en bezuiniging. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (12): het steunakkoord: ‘samen door de pijn’

Eerder schreven wij over de gevolgen van de coronamaatregelen voor een (ver)huurder. In deze blog wordt hier nader op ingegaan en wordt het ‘steunakkoord’ besproken. Dit is opgesteld door vertegenwoordigers van de retail- en vastgoedsector en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit steunakkoord biedt de mogelijkheid tot huuropschorting. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (11): gaat nieuwe wet faillissementen voorkomen?

Naarmate het coronavirus langer duurt, is het nieuws steeds meer gevuld met dreigende faillissementen en betalingsproblemen van ondernemers. De overheid heeft meerdere steunmaatregelen getroffen, zoals de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (blog 3 en 8). Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (10): Protocol 1,5 meterbeleid verplicht

We lezen in het nieuws dat alle sectoren in Nederland een plan moeten gaan opstellen voor de anderhalvemetereconomie. Zo’n protocol zou een voorwaarde zijn om op termijn weer in bedrijf te kunnen.  “Als je niet zo’n protocol hebt klaarliggen, kan ik me bijzonder moeilijk voorstellen dat je open kunt”, aldus de minister van Economische Zaken tijdens het crisisberaad in Den Haag. Het gaat om alle sectoren, zoals winkels, horeca, kappers, bioscopen, concertzalen, popcentra en bioscopen. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (9): De gevolgen bij commerciële contracten

In een eerdere blog schreven wij al over de juridische aspecten van de coronamaatregelen bij  contracten en algemene voorwaarden. In deze blog gaan wij in op de gevolgen van gesloten commerciële contracten in internationaal verband. Wat als het niet meer mogelijk is om producten te leveren? Hoe om te gaan met overeengekomen volumes? Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (8): Meer duidelijkheid over de NOW-regeling na Kamervragen

Op 24 maart 2020 heeft minister Koolmees Kamervragen beantwoord over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De definitieve tekst van deze regeling wordt begin volgende week verwacht en dan zullen naar verwachting ook de eerste aanvragen kunnen worden ingediend.

In dit artikel geven we een update over de NOW-regeling naar aanleiding van de Kamervragen en geven we je advies over wat je alvast kunt doen ter voorbereiding voor het aanvragen van de NOW. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (7): Wat zijn de gevolgen van corona-maatregelen voor een (ver)huurder?

Datum: 26 maart 2020

 

In vorige blogs schreven we over het belang van contracten en algemene voorwaarden, en over de juridische mogelijkheden bij betalingsproblemen. In dit blog wijzen we ondernemers op het idee om een zgn. “solidariteitsovereenkomst” te sluiten met tijdelijke afspraken gedurende deze corona crisis. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (5): eigen aangifte faillissement?

In diverse sectoren is de vrees dat het coronavirus zal leiden tot faillissementen. Denk hierbij vooral aan de bedrijven uit de sectoren die verplicht worden hun deuren te sluiten. De omzet die verloren gaat is niet meer in te halen. De vraag is of de maatregelen van de overheid, zoals het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, voldoende steun bieden om dergelijke bedrijven overeind te houden. In dit artikel gaan we kort in op een aantal belangrijke aspecten van de eigen faillissementsaanvraag van een besloten vennootschap (BV). Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (4): uitstel van betaling

Het coronavirus treft veel ondernemers en velen hebben de vrees dat dit zal leiden tot een faillissement. Voordat er een faillissement wordt aangevraagd, zijn er verschillende mogelijkheden waarmee een eventueel faillissement kan worden voorkomen. In deze blog gaan we in op deze verschillende mogelijkheden. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (3): Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)


Juridische aspecten coronavirus (2): privacy van werknemers?

We hebben op dit moment te maken met een bijzondere situatie. Het coronavirus is een besmettelijke ziekte waartegen groots maatregelen worden getroffen. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkplek en tegelijk gebonden aan de (beperkingen van) de privacywetgeving (AVG). Hoe ga je daarmee om? Verandert de ernst van deze situatie iets aan de strenge privacyregels? Wij beantwoorden deze vraag voor je. Lees meer…

 


Juridische aspecten coronavirus (1): contracten en algemene voorwaarden

De maatregelen zijn drastisch aangescherpt en hebben gevolgen voor vele ondernemers. Wat kun je doen? Wat moet je doen? Wij nemen je mee in het juridische landschap met een beknopt overzicht van de juridische check die wij je adviseren te doen nu. We hopen ondernemers hiermee wat op weg te helpen in deze heftige en onzekere periode. Lees meer…

 


Coronavirus: vrijblijvend antwoord van onze bedrijfsjuristen

Het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen zorgen voor een onzekere situatie. Ook zakelijk heeft het aanzienlijke gevolgen. Daarom laten wij je weten dat Jurato voor je klaar staat in deze ingewikkelde tijd. Wij zijn goed bereikbaar en zetten onze dienstverlening zoveel mogelijk door. Lees meer…

 


Coronavirus & arbeidsrecht: hoe zit dat juridisch?

Datum: 3 maart 2020

 

Het is momenteel een veelbesproken item: het coronavirus. Wat heeft dit voor consequenties in arbeidsrelaties als een werknemer mogelijk besmet raakt?  Wat moet je als werkgever doen? Niet alleen arbeidsrechtelijk moet je aan enkele dingen denken, ook het privacyrecht komt om de hoek kijken. Hieronder geven we je uitleg over hoe het zit met corona & arbeidsrecht. Lees meer…