Van schijnzelfstandigheid is sprake als een arbeidskracht op papier een overeenkomst van opdracht is aangegaan, maar feitelijk een werknemer is. De overheid wil schijnzelfstandigheid tegengaan, waardoor er de komende jaren het e.e.a. zal veranderen. In deze blog zetten wij dit kort uiteen.
Opheffing handhavingsmoratorium
In 2016 werd al een wet ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan: de Wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Helaas bracht deze weet niet de gewenste duidelijkheid, maar ontstond er juist veel onrust onder alle betrokkenen. Daarom stelde de Belastingdienst destijds het handhavingsmoratorium in. Dit betekent dat de Belastingdienst tot op heden in gevallen van schijnzelfstandigheid niet met terugwerkende kracht een loonheffing oplegt aan ondernemers die ten onrechte denken dat zij met een zelfstandige samenwerken. De enige uitzonderingen in de afgelopen jaren waren de situaties van kwaadwillendheid en de gevallen waarin de aanwijzingen van de Belastingdienst onvoldoende werden opgevolgd na een constatering van schijnzelfstandigheid. Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst de handhaving aanscherpen, wat kan gaan leiden tot fiscale naheffingen, boetes en verplichtingen tot correctie.
Werknemer of zelfstandig ondernemer?
Het grootste verschil tussen deze twee doelgroepen is gelegen in het criterium van gezag. De gezagsrelatie tussen de arbeidskracht en zijn opdrachtgever is een complex vraagstuk met veel onduidelijkheden. Om schijnzelfstandigheid te verminderen en meer duidelijkheid te geven over de gezagsrelatie is de overheid bezig met een nieuwe wet. De Raad van State heeft hier onlangs over geadviseerd. De minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid zal bepalen of de wet naar aanleiding van dit advies zal worden aangepast. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2026. We houden u uiteraard op de hoogte.
Kennissessie over schijnzelfstandigheid
Bent u opdrachtgever die gebruik maakt van de diensten van ZZP’ers? En bent u benieuwd naar wat de opheffing van het handhavingsmoratorium en de beoogde nieuwe wet VBAR voor u betekenen? In januari 2025 organiseren wij diverse kennissessies om u hierover te informeren. U kunt uw interesse voor deelname alvast kenbaar maken via info@jurato.nl.