Knowledge

Slapend dienstverband? Werkgevers wakker worden!

Slapend dienstverband? Werkgevers wakker worden!

Knowledge

Er zijn veel bedrijven die een arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer in stand houden zonder dat ze loon hoeven te betalen. De werknemer valt onder verantwoordelijkheid van het UWV of een verzuimverzekeraar. De reden voor zo’n “slapend dienstverband” is dat de werkgever bij ontslag een transitievergoeding moet betalen bovenop de vaak al hoge re-integratiekosten en het al doorbetaalde loon in de eerste twee ziektejaren.

Slapend dienstverband: slecht werkgeverschap!

Voor het eerste heeft een rechter een werkgever gedwongen om een dienstverband met een zieke werknemer te verbreken. Een baanbrekende uitspraak dus, anders dan alle andere rechterlijke uitspraken tot nu toe. Volgens de rechtbank is de werkgever in deze zaak verplicht om de zieke werknemer te ontslaan en de wettelijke transitievergoeding te betalen. Het in stand houden van een slapend dienstverband wordt als “slecht werkgeverschap” aangemerkt.

Specifieke omstandigheden naast nieuwe wet

De reden waarom slecht werkgeverschap werd aangenomen, is dat er inmiddels een wet is goedgekeurd door de Eerste Kamer met de uitdrukkelijke bedoeling van de wetgever om slapende dienstverbanden tegen te gaan, én omdat er bijzonder trieste omstandigheden in deze zaak speelden. De werknemer in kwestie had een hoge functie (directeur) en is terminaal ziek zonder vooruitzicht op werkhervatting en re-integratie. Het is aannemelijk dat hij nog maar kort heeft te leven. De werkgever heeft geen enkel belang bij het laten voortduren van de arbeidsovereenkomst behalve het voorkomen van de transitievergoeding. Daarnaast werd een koppeling gemaakt met de directeursfunctie: de directeur werd na 1 jaar ziekte al uitgeschreven als statutair bestuurder. Vanwege de verknochtheid van deze benoeming met de arbeidsovereenkomst was de arbeidsovereenkomst door het ontslag een lege huls geworden, zo oordeelde de rechter.

Wat staat werkgevers te wachten? 

Het is onzeker welke omstandigheden na deze uitspraak specifieke c.q. ernstig genoeg zijn om tot slecht werkgeverschap te worden gekwalificeerd. We horen in de media dat gevreesd wordt dat veel langdurig zieke werknemers hun werkgever zullen gaan aanspreken op slecht werkgeverschap. Gebeurt dat jou ook, neem dan contact op met Jurato voor een inschatting van jouw concrete situatie en een bespreking van de juiste aanpak.

Wet compensatie transitievergoeding: wat kunt u nu al doen? 

De wet regelt de compensatie van de transitievergoeding die werkgevers vanaf 1 april 2020 kunnen aanvragen als zij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer ontslaan of hebben ontslagen vanaf 1 juli 2015. In deze regeling staan de benodigde documenten en de geldende termijnen benoemd. Met deze wet worden drempels weggenomen die werkgevers ervaren voor het beëindigen van slapende dienstverbanden. Werkgevers die gebruik willen maken van de compensatieregeling worden geadviseerd om alle documenten die zien op het einde van het dienstverband en de reden daarvan, plus de berekening en betaling van de transitievergoeding, goed bewaren.

Wil je niet meer wakker liggen met vragen over het slapend dienstverband van de medewerkers van jouw bedrijf of andere arbeidsrechtelijke vragen? Neem dan contact op met Wendy.