Knowledge

De invloed van ESG in de overnamepraktijk

De invloed van ESG in de overnamepraktijk

Knowledge

Onderzoek bij bedrijfsovername

Het due diligence-onderzoek in het kader van een bedrijfsovername is het proces waarbij potentiële kopers onderzoeken of een over te nemen bedrijf financieel, juridisch en operationeel gezond is. Het komt steeds vaker voor dat het due diligence proces ook het evalueren van ESG-aspecten omvat.

Duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen

ESG (Environmental, Social, and Governance)-due diligence is een manier om te bepalen of de potentiële overname past bij de ESG-doelstellingen van de koper en om eventuele risico’s op het gebied van ESG te identificeren. Ondernemingen en adviseurs die betrokken zijn bij overnametransacties worden steeds vaker geconfronteerd met een toegenomen belangstelling voor de ESG-prestaties van de doelondernemingen, omdat beleggers, toezichthouders en financiële instellingen steeds meer belang hechten aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

ESG-due diligence

Bij ESG-due diligence wordt gekeken naar verschillende ESG-aspecten, zoals milieuvriendelijkheid, arbeidsomstandigheden, maatschappelijke verantwoordelijkheid en corporate governance. Dit omvat bijvoorbeeld de impact van de activiteiten van het over te nemen bedrijf op het milieu en de lokale gemeenschap, maar ook hoe het bedrijf omgaat met diversiteit en inclusie en welke ethische normen het hanteert.

Meerwaarde van ESG-due diligence

ESG-due diligence kan helpen om potentiële risico’s te identificeren, zoals milieuverontreiniging, arbeidsrechtenproblemen, juridische en regelgevingskwesties en reputatierisico’s. Het kan ook helpen om kansen te identificeren, zoals het verbeteren van de duurzaamheid van het bedrijf en het versterken van de relaties met stakeholders.

Voor bedrijven die ESG hoog in het vaandel hebben staan, kan ESG-due diligence een belangrijk onderdeel zijn van het overnameproces. Het kan helpen om te zorgen dat de overname past bij de ESG-doelstellingen van het bedrijf en om eventuele risico’s op dit gebied te minimaliseren.

ESG-due diligence is echter geen standaardonderdeel van het overnameproces en kan extra tijd en middelen vergen. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen welke ESG-aspecten het belangrijkst zijn en welke risico’s het grootst zijn, zodat de due diligence efficiënt kan worden uitgevoerd.

Advies ESG-due diligence bij bedrijfsovername

Mocht je uitgebreider advies willen over ESG-due diligence in het kader van een bedrijfsovername, neem dan gerust contact op met Team Ondernemen / M&A van Jurato Bedrijfsjuristen via 0318 – 860 323 of via e-mail naar office@jurato.nl.