Knowledge

Juridische aspecten coronavirus (6): maak tijdelijke ‘solidariteits’ afspraken

Juridische aspecten coronavirus (6): maak tijdelijke ‘solidariteits’ afspraken

Knowledge

Domino effect

Het is herkenbaar voor steeds meer ondernemers: het economische domino effect. Jouw klanten betalen je factuur niet of niet op tijd. Je kunt het misschien een tijdje uitzingen met een buffer, maar dan ga je het zelf ook voelen als je ziet welke vaste lasten er allemaal doorlopen. Velen zitten in hetzelfde schuitje.

In vorige blogs schreven we over het belang van contracten en algemene voorwaarden, en over de juridische mogelijkheden bij betalingsproblemen. In dit blog wijzen we ondernemers op het idee om een zgn. “solidariteitsovereenkomst” te sluiten met tijdelijke afspraken gedurende deze corona crisis.

Tijdelijke afspraken corona crisis

Veel zakelijke samenwerkingen zijn duurzame relaties, en dat wil je graag zo houden. Discussies over geld en elkaar claims sturen, dat geeft spanning in de verhoudingen. Probeer zoveel mogelijk te zoeken naar een gezamenlijk draagvlak en onderzoek op welke manier jullie deze crisis samen te boven kunt komen, met behoud van de prettige sfeer. Dat kan door tijdelijke afspraken te maken die alleen gelden voor een bepaalde periode.

Je kunt denken omzetting van te betalen bedragen in een lening. Of je legt vast dat je de komende maanden van bepaalde verplichtingen geen nakoming zult eisen. Ook kun je denken aan het verstrekken van (extra) zekerheden zoals pandrecht op spullen, iemand borg laten staan voor schulden, ruildiensten afspreken etc.

En natuurlijk spreek je af dat jullie elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen in je bedrijf, en maken jullie nieuwe afspraken zodra het tij weer wat keert. Zo blijf je bouwen aan je relatie, om jullie prettige samenwerking ook na deze crisis te continueren.

Gratis modelovereenkomst corona-periode

Wil je een voorbeeld van een overeenkomst voor vastlegging van jullie tijdelijke afspraken? Onze bedrijfsjuristen staan voor je klaar. Dit model bieden we kosteloos aan. Ook je eerstelijnsvragen over juridische aspecten van het coronavirus kun je zonder kosten aan ons stellen. Vind onze contactgegevens op onze website: wees welkom.