Knowledge

Grote wijziging huurrecht per 1 juli 2016

Grote wijziging huurrecht per 1 juli 2016

Knowledge

Per 1 juli 2016 is het huurrecht voor woonruimte fundamenteel gewijzigd. Het is belangrijk om als verhuurder (of huurder) hier goed rekening mee te houden.

Wat is er veranderd in het huurrecht?

De wetswijziging heeft tot gevolg dat particuliere verhuurders zelfstandige woonruimte tijdelijk voor twee jaar kunnen verhuren. Voor onzelfstandige woonruimte is tijdelijke verhuur voor vijf jaar mogelijk. Een zelfstandige woonruimte onderscheidt zich van een onzelfstandige woonruimte door het hebben van een eigen toegang, keuken en toilet.

Na verloop van deze termijnen ontstaat er, wanneer er niet tijdig een beëindigingsbrief is verzonden, in beginsel een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het mag duidelijk zijn dat een huurovereenkomst in dat geval door de verhuurder moeilijk kan worden beëindigd. Slechts in een aantal wettelijke gevallen kan beëindiging plaatsvinden, bijvoorbeeld bij aanzienlijke huurachterstand of overlast.

Bovendien maakt de wetswijziging opzegging vanwege dringend eigen gebruik door de verhuurder voor bepaalde doelgroepen eenvoudiger. Denk hierbij aan promovendi, jongeren, gehandicapten, ouderen en grote gezinnen.. Tenslotte biedt de aangepaste wet de particuliere verhuurder de mogelijkheid tot huurverhoging op basis van het huishoudinkomen.

Wijzig huurcontracten

Als verhuurder doet u er goed aan om uw administratie nu alvast aan te passen zodat u de brief voor beëindiging van de tijdelijke verhuur tijdig verstuurt. Tevens wordt geadviseerd om nieuwe huurcontracten op te stellen om deze wetswijziging goed vast te leggen en daarmee juridische problemen te voorkomen. Zorg altijd voor de juiste huurovereenkomst.

Advies over huurrecht?

Heeft u behoefte aan advies bij de verhuur van uw pand of wenst u een huurovereenkomst op te laten stellen? Of bent u een huurder en wilt u een huurcontract laten nakijken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag.