Coronavirus & arbeidsrecht: hoe zit dat juridisch?

Knowledge

Het is momenteel een veelbesproken item: het coronavirus. Wat heeft dit voor consequenties in arbeidsrelaties als een werknemer mogelijk besmet raakt?  Wat moet je als werkgever doen? Niet alleen arbeidsrechtelijk moet je aan enkele dingen denken, ook het privacyrecht komt om de hoek kijken. Hieronder geven we je uitleg over hoe het zit met corona & arbeidsrecht.

Geen arbeid, geen loon?

Op 1 januari 2020 is het uitgangspunt in het arbeidsrecht veranderd van “geen arbeid, geen loon” naar “geen arbeid, wel loon, tenzij…”. Werknemers met klachten door Corona kunnen door ziekte arbeidsongeschikt raken. Ook kan het gebeuren dat de overheid een maatregel neemt om mensen in quarantaine te plaatsen die (mogelijk) besmet zijn met het virus. De werknemer is dan niet ziek, maar heeft toch recht op loon door een oorzaak die niet voor zijn rekening komt.

Voor werkgevers en werknemers is het belangrijk om te weten dat het om overheidsmaatregelen moet gaan. Het moet een situatie zijn waar de werknemer niet zélf over oordeelt. Het is dus niet zo dat een werknemer vanuit angst voor ziekte zelf kan beslissen dat hij thuis blijft. Doet hij toch, dan heeft hij geen recht op loon.

Arbowet: zorgplicht werkgever

Iedere werkgever is verantwoordelijk voor veiligheid op de werkvloer. Deze zorgplicht brengt met zich mee dat je als werkgever maatregelen moet treffen om schade voor werknemers te voorkomen. Binnen de grenzen van de redelijkheid vraagt dit van werkgevers extra aandacht voor hygiëne en onderzoek naar mogelijke voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van besmetting en verspreiding van het coronavirus. Wat je zou kunnen doen is het aanbieden van desinfecterende gel, het geven van instructies over hygiëne en extra schoonmaakopdrachten aan de huishoudelijke hulp. Waar mogelijk, zou thuiswerken vaker ingezet kunnen worden. Hoe ver een werkgever hierin moet gaan, verschilt per branche.

Medische check? Privacy werknemer

Mag je een werknemer opdragen om zich te laten testen? Nee, dat mag alleen een bedrijfsarts. Corona verandert (nog) niets aan de privacyregels. Als werkgever mag je dus feitelijk niet eens vragen wat een zieke medewerker voor klachten heeft. Toch is hier discussie over: sommige deskundigen vinden dat de openbare orde belangrijker is dan de privacy van werknemer.

Vragen?

Ben je werkgever en heb je vragen over dit onderwerp, neem gerust contact met mij. We kijken graag met je mee vanuit onze juridische invalshoek.