Misschien heb je er al over gelezen of misschien is het helemaal nieuw voor je. De Eerste Kamer heeft op 28 mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) aangenomen, waardoor de Wab per 1 januari 2020 in werking treedt. In deze blog praten wij je graag bij over de gevolgen hiervan. Kort samengevat is het doel van de Wab om het in dienst nemen van werknemers met een vast dienstverband aantrekkelijker te maken. De Wab brengt dan ook een aantal veranderingen met zich mee. De belangrijkste veranderingen van de Wab zetten wij hieronder voor je op een rij.
Ketenregeling
- De maximale periode waarin een werkgever drie tijdelijke contracten mag aanbieden wordt verlengd van twee naar drie jaar.
Ontslagrecht wordt versoepeld
- Er wordt een nieuwe ontslagrond toegevoegd (de cumulatiegrond) op basis waarvan een combinatie van omstandigheden ook een reden voor ontslag kan zijn. Middels de cumulatiegrond kan een werkgever zich beroepen op een samenloop van omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsrelatie.
- Met de cumulatiegrond moet het voor werkgevers eenvoudiger worden om een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te ontslaan.
- Aan de cumulatiegrond zit wel een prijskaartje. De rechter heeft namelijk de mogelijkheid om een aanvullende transitievergoeding aan de werknemer toe te kennen bovenop de reguliere transitievergoeding. De aanvullende transitievergoeding kan maximaal 50% van de reguliere transitievergoeding bedragen.
Transitievergoeding
- De werknemer heeft vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd.
- De hoogte van de transitievergoeding wordt 1/3 bruto maandsalaris per jaar.
Payroll
- Payrollwerknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij de inlener in dienst zijn. Een payrollwerknemer heeft dus net als andere werknemers recht op bijvoorbeeld een 13e maand en andere eenmalige uitkeringen.
- Payrollwerknemers hebben recht op een adequate pensioenregeling.
- De nieuwe ketenregeling geldt ook voor payrollwerknemer.
WW-premie
- De hoogte van de premie wordt niet langer afhankelijk gesteld van de sector waar een bedrijf toe behoort, maar van de vraag wat voor soort arbeidsovereenkomst een werknemer heeft.
- Er geldt een lage premie voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, mits er geen sprake is van een oproepcontract. Daarnaast geldt er een lage premie voor werknemers onder de 21 jaar die maximaal 12 uur per week werken (voornamelijk studenten).
- De hoge en lage premie worden jaarlijks vastgesteld door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel geldt er een vast verschil tussen de hoge en lage premie van 5%.
Heb je vragen over dit artikel, neem dan gerust contact met mij op. Wij organiseren na de zomer 2019 ook workshops over de Wab. Heb je interesse om deel te nemen? Laat het mij dan weten.