Knowledge

Mag je een werknemer ontslaan als deze in strijd met de 1,5m regel een voorzichtige collega de hand wil schudden?

Mag je een werknemer ontslaan als deze in strijd met de 1,5m regel een voorzichtige collega de hand wil schudden?

Knowledge

Over deze vraag heeft zich al een rechter gebogen. Een werknemer werd op staande voet ontslagen vanwege het schenden van de “1,5 meter-regel”. Hij probeerde een collega de hand te schudden terwijl deze collega juist probeerde om afstand te houden. De werknemer besloot daarop om zijn collega te omhelzen en later nog eens dichtbij te gaan staan. De werknemer werd op staande voet ontslagen omdat hij volgens de werkgever zichzelf en zijn collega aan ernstig gevaar had blootgesteld. De werknemer vocht het ontslag aan bij de kantonrechter – en met succes.

De kantonrechter benadrukte wel dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om zich aan de (makkelijke) basismaatregelen te houden. Dat de werknemer zo enthousiast was omdat hij zijn collega na een lange tijd weer zag, betekent niet dat hij de regels aan zijn laars kon lappen. Toch leverde dit handelen geen dringende reden op voor een ontslag op staande voet. De rechter woog mee dat geen van beide werknemers besmet waren geraakt met het coronavirus en hij was al 30 jaar in dienst. Het ontslag op staande voet werd ongeldig verklaard MAAR de werknemer werd wel ontslagen via een ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer had namelijk al diverse waarschuwingen gekregen wegens het handelen in strijd met voorschriften.

[vc_separator color=”orange”][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Juridische documenten en contracten nodig?” add_button=”right” btn_title=”Ga naar Contractenshop.nl!” btn_color=”info” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fwww.contractenshop.nl”]Maar wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat? Maak op www.contractenshop.nl ieder juridisch document met onze online tool.[/vc_cta][vc_separator color=”orange”][/vc_column][/vc_row]