Ploegendienst tijdens de Coronacrisis

Knowledge

Het is geen uitzondering in deze tijd, dat roosters soms moeilijker ingevuld kunnen worden door de aanwezigheid van minder personeel. Bedrijven die met ploegendiensten werken, worden flink uitgedaagd. Welke (on)mogelijkheden biedt het arbeidsrecht om hier in bijzondere tijden mee om te gaan?

Artikel 5.10 Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet geeft ruimte voor een flexibeler omgang met de arbeids- en rusttijden. Er moet dan sprake zijn van een onvoorziene situaties waarbij de veiligheid en gezondheid van mensen in het geding is, er ernstige schade aan goederen kan ontstaan én het werk niet uitgesteld kan worden. Die flexibiliteit kent wel een grens, wat in de wet “binnen afzienbare tijd” genoemd wordt. Na enkele dagen moet weer een sluitende roostermatige oplossing werkbaar zijn.

12-uursdiensten

De Arbeidstijdenwet staat toe dat er tijdelijk 12-uursdiensten in plaats van 8-uursdiensten gedraaid mogen worden, zowel overdag als ’s nachts. Een nachtdienst heeft een maximum van 22 keer per jaar.

Maatwerk

Het zoeken van een alternatief in uitzonderlijke tijden vraagt om maatwerk, aangepast aan de omstandigheden van je bedrijf. Het tijdelijk werken met 12-uursdiensten zal niet voor elke onderneming de oplossing zijn. Medewerkers die roosters samenstellen moeten creatief zijn nu, en buiten de kaders kijken naar een tijdelijke werkwijze. Soms is het voldoende om in bepaalde diensten even met een lagere bezetting dan normaal te werken in een reguliere 8-uursdienst. In andere gevallen is de zgn. “tussendienst”  een goede optie om de beschikbare formatie zo goed mogelijk te verdelen over een periode van 24 uur. Een tussendienst dekt dan een deel van een ochtend of middagdienst af.

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op. Onze juristen helpen je graag verder. Wij zijn bereikbaar op 0318-860 323 of via de mail: info@jurato.nl.