Knowledge

Bouwbedrijven / projectontwikkelaars opgelet! Bouwvrijstelling gaat in op 1 juli 2021

Bouwbedrijven / projectontwikkelaars opgelet! Bouwvrijstelling gaat in op 1 juli 2021

Knowledge

De Stikstofwet gaat in per 1 juli 2021. Deze wet treedt dan tezamen met het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering in werking. Dit besluit werkt de Stikstofwet verder uit. Zo ook de bouwvrijstelling die op 1 juli 2021 in gaat.

Wat houdt de bouwvrijstelling in?

De bouwvrijstelling geldt voor bouw-, aanleg- en sloopactiviteiten inclusief daarmee samenhangende vervoersbewegingen. Voor die tijdelijke activiteiten en gevolgen geldt vanaf 1 juli 2021 geen Natura 2000-vergunningplicht (stikstofdepositie) voor de bouw- en infrasector.

Deze vrijstelling is voordelig voor de bouw- en infrasector omdat het de onderzoekslasten beperkt en tot meer en snellere uitvoering van projecten kan leiden.

Blijf alert

Een kanttekening is hier eveneens op zijn plaats voor wat betreft de ‘gebruiksfase’ van het bouwwerk of werk. Daarvoor geldt de bouwvrijstelling niet. Met andere woorden: wanneer de woningen eenmaal zijn gebouwd en bewoning gaat plaatsvinden of de weg is eenmaal aangelegd en het verkeer gaat erover rijden dan vangt daarmee de ‘gebruiksfase’ aan. Voor die fase geldt de bouwvrijstelling dus niet. Dit brengt met zich dat een natuurvergunning nog steeds nodig kan zijn.

Conclusie

Stikstof is voor de bouw en aanlegfase geen hobbel meer. Wees voor de gebruiksfase alert. Voor die fase kan een natuurvergunning wel nodig zijn.

Meer weten? Neem gerust contact op met ons team van vastgoedjuristen.

[vc_separator color=”orange”][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Juridische documenten en contracten nodig?” add_button=”right” btn_title=”Ga naar Contractenshop.nl!” btn_color=”info” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fwww.contractenshop.nl”]Maar wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat? Maak op www.contractenshop.nl ieder juridisch document met onze online tool.[/vc_cta][vc_separator color=”orange”][/vc_column][/vc_row]