Knowledge

Laat je software op maat ontwikkelen voor jouw onderneming? Let op de auteursrechten!

Laat je software op maat ontwikkelen voor jouw onderneming? Let op de auteursrechten!

Knowledge

Als je voor jouw onderneming maatwerk software laat ontwikkelen, dan kan deze software een belangrijk bedrijfsonderdeel worden van jouw onderneming. Ook kan deze software meespelen bij het (in de toekomst) bepalen van de waarde van jouw onderneming. Het is daarom belangrijk dat je met de softwareontwikkelaar duidelijke afspraken maakt en deze afspraken schriftelijk vastlegt. Een belangrijk aandachtspunt is daarbij het auteursrecht op de maatwerk software. Hieronder leggen wij uit waarom.

 

Hoe ontstaat het auteursrecht op software?

Als je software op maat laat ontwikkelen voor jouw onderneming, dan ontstaat er een auteursrecht op de broncode van deze software. Als je niets afspreekt, dan komen de auteursrechten op basis van de auteurswet toe aan de maker van de software. Als de maker van de software bij jouw onderneming in loondienst is, dan vormt dit geen probleem aangezien de auteursrechten in dat geval bij jouw onderneming komen te liggen. Schakel je daarentegen een externe partij in voor de ontwikkeling van de software, dan komen de auteursrechten bij deze externe partij te liggen. Ondanks dat je betaalt voor de ontwikkeling van de software, worden de auteursrechten op de software niet automatisch aan jouw onderneming overgedragen.

 

Hoe verkrijg je de auteursrechten op software?

Volgens de auteurswet moet het auteursrecht schriftelijk worden overgedragen. Het is daarom raadzaam om bij het verstrekken van de opdracht tot het ontwikkelen van maatwerk software aan een externe partij een softwareontwikkelingsovereenkomst te sluiten. In deze overeenkomst kan onder andere een bepaling worden opgenomen waaruit volgt dat de auteursrechten op de maatwerk software aan jouw onderneming worden overgedragen. Door de softwareontwikkelingsovereenkomst bij het verstrekken van de opdracht aan te gaan, voorkom je bovendien dat de ontwikkelaar niet wil meewerken aan de overdracht als de software eenmaal is ontwikkeld.

 

Vragen?

Wil je meer weten over het auteursrecht op software of het opstellen van een softwareontwikkelingsovereenkomst, neem gerust contact met ons op.