Knowledge

Welke veranderingen in het arbeidsrecht zullen plaatsvinden in 2023?

Welke veranderingen in het arbeidsrecht zullen plaatsvinden in 2023?

Knowledge
๐—ช๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜€๐—ฟ๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐˜‡๐˜‚๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐˜€๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฏ?

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer aangebroken en ook in dit jaar worden weer arbeidsrechtelijke wijzigingen ingevoerd in de wet- en regelgeving. Wij willen jullie graag op de hoogte brengen omtrent de inhoud van deze veranderingen die voor zowel werkgever als werknemer gevolgen kunnen hebben. Na het lezen van dit artikel ben je weer up-to-date met betrekking tot de nieuwe regels in het arbeidsrecht.

๐—ฅ๐—ฒ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐—ผ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ป- ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ต๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด

Per 1 januari 2023 is de onbelaste kilometervergoeding voor reiskosten van werknemers verhoogd van โ‚ฌ 0,19 naar โ‚ฌ 0,21 per kilometer. Ook de onbelaste thuiswerkvergoeding is vanaf 1 januari 2023 omhoog gegaan van โ‚ฌ 2,- naar โ‚ฌ 2,15 per thuiswerkdag. Werkgevers mogen deze onbelaste thuiswerkvergoeding ook uitkeren indien een werknemer slechts een dagdeel thuiswerkt. Een reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding is niet wettelijk verplicht, maar op grond van sommige cao’s, arbeidsovereenkomsten of bedrijfsregelingen hebben werknemers hier soms wel recht op.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—บ๐˜‚๐—บ๐—น๐—ผ๐—ผ๐—ป

Mede wegens de hoge inflatie van de afgelopen tijd is per 1 januari 2023 het wettelijke minimumloon verhoogd naar โ‚ฌ1.934,40 bruto per maand voor werknemers vanaf 21 jaar. Dit is een stijging van 10,15%. Dit wettelijk minimumloon geldt voor een volledige werkweek bestaande uit 36, 38 of 40 uur (afhankelijk van de sector en eventuele cao). Tevens de uitkeringen die worden gebaseerd op loon stijgen automatisch mee.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด

Ten slotte is per 1 januari 2023 ook de maximale wettelijke transitievergoeding gestegen van โ‚ฌ86.000,- naar โ‚ฌ 89.000,- bruto. Wanneer een werknemer een hoger jaarloon heeft dan โ‚ฌ 89.000,- bruto, dan geldt een maximale wettelijke transitievergoeding die gelijk is aan de hoogte van รฉรฉn bruto jaarsalaris. Houdt hier dus rekening mee. Dit neemt overigens niet weg dat de werknemer en de werkgever gezamenlijk in een vaststellingsovereenkomst een ander bedrag overeen kunnen komen.

๐—ก๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐˜€๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป

Naast bovengenoemde ingevoerde nieuwe wet- en regelgeving liggen er ook nog enkele wetsvoorstellen bij de Eerste Kamer. Wanneer deze worden goedgekeurd door de Eerste Kamer zullen deze naar verwachting ook later dit jaar worden ingevoerd. Het gaat hier om een wetsvoorstel die thuiswerken voor werknemers eenvoudiger zal maken en een wetsvoorstel waarbij de loondoorbetalingsplicht van werkgevers bij zieke pensioengerechtigden wordt verkort van 13 weken naar 6 weken.