Vanaf 1 april 2020 kun je als werkgever bij het UWV compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die je hebt betaald aan een werknemer na 2 jaar ziekte. De compensatie kan worden aangevraagd voor alle transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald.
De aanvraag
Om voor compensatie in aanmerking te komen, zal je een aantal gegevens/documenten aan het UWV ter beschikking moeten stellen. Hierbij gaat het in ieder geval om:
- De arbeidsovereenkomst;
- Bescheiden waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit kan zijn:
– de ontslagvergunning van het UWV;
– de beschikking van de kantonrechter, of;
– de vaststellingsovereenkomst
- Een verklaring van de werkgever dat de werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, de periode gedurende welke de werknemer ziek is geweest en de naam van de behandelend bedrijfsarts;
- Het door de werkgever tijdens ziekte betaalde loon (aan de hand van loonstroken);
- De gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
- Bewijs van betaling van de transitievergoeding. Bij betaling in termijnen zullen betalingsbewijzen moeten worden overlegd waaruit blijkt dat de gehele vergoeding is voldaan.
Aan de hand van de voornoemde gegevens/documenten zal het UWV vaststellen:
- dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst;
- wat de duur van de arbeidsovereenkomst is;
- dat de werknemer ziek uit dienst is gegaan;
- dat de transitievergoeding is betaald;
- hoe de berekening van de transitievergoeding heeft plaatsgevonden; en
- hoe hoog de kosten van de loondoorbetaling tijdens ziekte waren.
Beslistermijn
Het UWV moet bij nieuwe gevallen (vanaf 1 april 2020) in principe binnen 8 weken na ontvangst van de volledige aanvraag beslissen. Als het UWV niet binnen 8 weken een beschikking kan geven, stelt het UWV je binnen de termijn van 8 weken op de hoogte en noemt daarbij een redelijke termijn waarbinnen de beschikking alsnog zal worden gegeven.
Voor aanvragen die oude gevallen betreffen (voor 1 april 2020) is het niet haalbaar om binnen de termijn van 8 weken te beslissen, aangezien er naar verwachting gedurende de eerste 6 maanden na inwerkingtreding van de regeling een groot aantal aanvragen zullen worden ingediend. Er is dan ook bepaald dat het UWV voor deze oude gevallen binnen 6 maanden na ontvangst van de volledige aanvraag moet beslissen.
Advies Jurato
Heb je als werkgever een transitievergoeding betaald aan een werknemer na 2 jaar ziekte? Neem dan contact met ons op om te bespreken hoe je optimaal gebruik kunt maken van de compensatieregeling.